08 април 2009

Конкурси - културна инициатива в памет на Алеко Константинов


ОБЩИНА ПЛОВДИВ – ОТДЕЛ
“МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ, СПОРТ И ТУРИЗЪМ”,
ОУ “АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” ГРАД ПЛОВДИВ,
НЧ “АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” ГРАД ПЛОВДИВ И
СДРУЖЕНИЕ ЗА МОДЕРНА КУЛТУРА ГРАД СОФИЯ

ОРГАНИЗИРАТ СЪВМЕСТНА КУЛТУРНА ИНИЦИАТИВА
В ПАМЕТ НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ ПОД НАДСЛОВ
“СВЕТЛИ, СВЕТЛИ ОБРАЗИ НИ ДАЙТЕ...!”

І. Анотация и цел на инициативата

Преди 112 години, “в предвечерието на 11 май Алеко е в Пловдив с един виден столичен магистрат. Последният убеждава Алека да не ходи в Пещера, а да отиде с него във Фердинандово, гдето цъфтели рози. Но Алеко отговори: “Не мога братко, не мога – дума съм дал.” ... Този спомен от един приятел на Ив. Шишманов, символично, е отправната точка на това начинание по пътя към утвърждаване на ценностите, които ни завеща Алеко.
“Този народ, когато е имал светла точка отпреде си, когато му се е посочвала свята цел, той се е устремявал към тази цел с въодушевление, достойно за благородна и напредничава нация.”
Алеко Константинов

Целта на замислената инициатива е да се активизират културните връзки в национален мащаб с популяризирането на новите научни достижения в Алекознанието, както и да се търсят алтернативни варианти за насърчаване гражданските инициативи у младите хора.
Желанието ни е чрез този културен акт да отдадем почитта и преклонението си пред Алеко Константинов и да отбележим в навечерието на 11 май 2009 г. 112-та годишнина от неговата гибел.

ІІ. Предвидени събития за реализиране на инициативата:

1. Национален младежки конкурс за есе на тема:
“Алеко Константинов и гражданското общество”:
А: Регламент:
Обем до 2 стандартни машинописни листа (шрифт Times New Roman, размер 12). Всяка конкурсна работа трябва да бъде придружена от следната информация: име на автора, кратка автобиография, включваща предишни творчески изяви, възраст, пощенски адрес, телефон и еmail адрес за контакти.
Б: Възраст до 30 години
В: Адрес за изпращане на творбите: culture_@abv.bg
Адрес за изпращане на творби на хартиен носител или CD:
Град Пловдив 4000
Ул. “Божидар Здравков” № 3 А
ОУ “Алеко Константинов” /за конкурса “Алеко Константинов и гражданското общество”/

2. Национален конкурс за творби в областта на визуалните изкуства на тема:
“Алеко Константинов и планината”:
А: Регламент:
В конкурса могат да участват автори на творби от областта на графиката, живописта и скулптурата. Няма ограничение за избор на техника. Ограничения на размерите: за живопис и графика – не повече от 60/80 см, за скулптурата – не повече от 50 см. височина на творбите.
Всяка конкурсна работа трябва да бъде придружена от следната информация: име на автора, кратка автобиография, включваща предишни творчески изяви, възраст, пощенски адрес, телефон и еmail адрес за контакти.
Б: Адрес за изпращане на творбите: culture_@abv.bg. Снимките на конкурсните творби да са с размер не по малък от А4 във формат: .jpg, .eps, .tiff, .bmp, .png, .gif, .psd, .pdf.
Снимки на работи на хартиен носител или CD могат да бъдат изпратени на пощенски адрес: град Пловдив 4000
Бул. “Шести септември” № 160
НЧ “Алеко Константинов” /за конкурса “Алеко Константинов и планината”/

Номинираните кандидати ще бъдат уведомени, за да изпратят на хартиен носител творбите си за организиране на изложба.
В: Възрастови групи:
- до 18 години
- до 30 години

3. Конкурс по родолюбие: издирване на непубликувани материали, снимки, реликви, спомени, разкази от близки и родственици на Алеко:
А: Регламент:
Всяка конкурсна работа да бъде придружена от следната информация: име на автора, възраст, пощенски адрес, телефон и е-адрес за контакти, име на училище или институция, от която кандидатства.
Б: Възрастови групи:
- до 18 години
- до 30 години
В: Адрес за изпращане на творбите: karnegy@abv.bg
Или на пощенски адрес:
Град Пловдив 4000
Ул. “Божидар Здравков” № 3 А
ОУ “Алеко Константинов” /за конкурса по родолюбие/

Г: Срок за представяне на творбите за трите конкурса: до 20 април 2009 г.
- Срок за оценяване на творбите и уведомяване на избраните за участие в инициативата:
до 10 май 2009 г.
Д: Компетентно жури с председател Гавраил Панчев – автор на тритомна биография на Алеко Константинов ще оцени конкурсните работи и ще определи наградените участници.


Е: Награди: Авторите на номираните от всяка категория творби ще бъдат наградени с уникален екземпляр от биографията на Алеко Константинов с автограф от автора Гавраил Панчев, а първите три отличени творби от всяка категория ще получат и парична награда. Ще бъде присъдена и една награда на интернет-читателите, които ще избират от публикуваните номинирани творби на сайта на ОУ “А. Константинов”: www.alekokonstantinovschoolpl.com

4. Отправяне покана към родственици на Алеко, за да присъстват на срещата с наградените творци и автора на тритомната биография на Алеко Константинов – Гавраил Панчев.
Поканените родственици на Алеко също ще получат екземпляр от биографията на Алеко Константинов с автограф от автора Гавраил Панчев.

5. Организиране на изложба с отличените творби – картини и музейни експонати. Изложбата ще бъде открита на 14 май 2009 г. от 18 ч. в галерия "Ромфея", гр. Пловдив.

6. Организиране на културна среща на 14 май 2009 г. от 18 ч. в галерия “Ромфея” Пловдив с автора на тритомната биография на Алеко Константинов - Гавраил Панчев, представен от проф. Светлозар Игов от Института по литература към БАН, и връчване на наградите на победителите от обявените конкурси.

за информация: culture_@abv.bg

2 коментара:

  1. А къде можем да видим победителите и да прочетем техните есета?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,
    всички есета можете да прочетете на страницата на училище "Алеко Константинов", гр. Пловдив. Все още не са качени резултатите от интернет гласуването, но имате възможност да прочетете всички творби и да прецените кои са най-добри според вас.
    www.alekokonstantinovschoolpl.com

    ОтговорИзтриване